Dreams are renewable. No matter what our age or condition, there are still untapped possibilities within us and new beauty waiting to be born.

-Dale Turner-

15 decembrie 2009

Creativitate…fără limite!!!



Creativitatea sau imaginaţia creatoare este cea mai înaltă formă a imaginaţiei. Ea se poate manifesta în două forme principale: inovaţia-descoperirea şi invenţia.
În accepţiunea lui Mihai Golu, un psiholog român, inovaţia constă în modificarea unor elemente cunoscute şi recombinarea lor într-un mod nou, sub o altă formă originală obţinându-se astfel un produs cu aspect şi proprietăţi noi. Specificul acestui tip de imaginaţie este schimbarea unghiului de abordare şi dezvăluirea unor laturi şi însuşiri noi.
De cealaltă parte, putem vorbi despre invenţie atunci când avem de-a face cu ceva nou, la care nimeni nu s-a mai gândit înainte, o ideea aparte. Este egală cu depăşirea obişnuinţelor, a rutinei şi adoptarea unei atitudini noi, fie ea de ordine practică, fie în artă sau chiar în ştiinţă.

Creativitatea (imaginaţia) a avut dintotdeauna un rol important în vieţile oamenilor. Nu numai că i-a salvat de multe ori de corvoada monotoniei, dar le-a fost o scăpare în momente de criză şi un ajutor potrivit în impas.
Îţi aminteşti poveştile copilăriei în care cu ajutorul unui inel puteai deveni invizibil, sau de papuceii Cenuşăresei care l-au ajutat pe prinţ să o găsească, covorul fermecat al lui Alladin care îl ducea unde vroia, baghetele fermecate ale zânelor care îl transformau pe Pinocchio în om sau un dovleac în caleaşcă?? Toate, idei izvorâte din dorinţa omului de a putea face lucruri nemaiauzite dar utile, cu ajutorul unor unelte obişnuite. Toate, roade ale unor imaginaţii lăsate să se desfăşoare.
Lăsând fantezia în copilărie, am crescut şi ne-am dat seama cât de diferită ar fi viaţa noastră dacă un om ca Thomas Edinson (inventatorul becului electric) nu şi-ar fi încurajat creativitatea şi astăzi ne-am folosi încă de lumânări pentru a prelungi orele de studiu. Cum ar arăta comunicaţiile dacă Graham Bell nu ar fi îndrăznit să se gândească la ceva la care nu se mai gândise nimeni şi să transpună acest gând în inventarea telefonului? Sau cum am ajunge în numai câteva ore la mii de km distanţă fără ideile geniale ale lui Henry Coandă al cărui motto de viaţă era: "Viitorul este suma paşilor pe care-i faceţi, inclusiv a celor mici, ignoraţi sau luaţi in ras.". Să mai menţionez înventatorul paratrăsnetului (Benjamin Franklin) sau pe cel care ne-a ajutat prin descoperirea penicilinei (Alexander Fleming)? Lumea ar arăta foarte diferit dacă aceşti oameni şi alţii ca ei nu şi-ar fi lăsat liberă imaginaţia creatoare.
George Lois spune despre creativitate că poate rezolva orice problemă. Actul creativ, depăşirea obişnuinţei prin originalitate, oferă soluţii în orice obstacol.
Cred cu tărie că fiecare om este cu mult mai creativ decât şi-a imaginat vreodată. Cred că fiecare om are rezerve de inteligenţă nefolosite încă şi rezerve mari de potenţial. Mai cred că pe lângă învăţare şi practică a celor învăţate, tu şi eu avem nevoie a ne lăsa creativitatea să depăşească limite şi să atingă praguri la care nu ne-am fi gândit, dar care sunt undeva în noi, aşteptând.
Foloseşte-ţi creativitatea, pentru că acolo e sursa celor mai inovatoare idei…totuşi, lumina nu trebuie ascunsă, ci trebuie să alunge întunericul, la fel este şi cu creativitatea ta! Lasă-i şi pe cei din jur să se bucure de talentul tău şi să îţi aprecieze cu drag, valoarea.
Ştii?? Dacă Marconni ar fi inventat radioul, dar l-ar fi ţinut pentru sine, azi am asculta încă zgomotul maşinii în mers în loc de o melodie sau o ştire de ultimă oră sau am aştepta pe altcineva să îl inventeze! La fel şi cu ceilalţi…la fel şi cu tine! Este important să creezi, să ai o minte plină de idei interesante, dar asta nu o va şti nimeni dacă tu nu spui nimănui.

By Monalisa O.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea