Dreams are renewable. No matter what our age or condition, there are still untapped possibilities within us and new beauty waiting to be born.

-Dale Turner-

5 septembrie 2010

Care e cea mai frumoasă peşteră din România?.

Mai tot românul, cât de cât avizat, ar răspunde la această întrebare "Peştera Urşilor".

Greşit. Sunt câţiva iniţiaţi care cunosc răspunsul corect. "Peştera Piatră Altarului". Aflată în Munţii Bihorului, Piatra Altarului este închisă şi, cel puţin deocamdată, aşa va rămâne pentru turişti. Fotografii cu această minune a naturii au fost expuse însă la sediul Organizaţiilor Naţiunilor Unite de la New - York . De asemenea, imagini din Piatra Altarului au fost cuprinse într-unul din celebrele documentare ale lui Jaques Yves Costeau.

Unii speologi care au vizitat-o spun că ar fi printre cele mai frumoase 3 peşteri ale Europei. Alţii afirmă că e cea mai frumoasă. Nu degeaba, cei care o îngrijesc au ferecat-o cu trei porţi de fier şi vorbesc despre ea ca despre un loc paradisiac.

Situată într-un cadru greu accesibil, dominat de Platoul Padișului şi de impresionantele fenomene carstice dintre Cetăţile Ponorului şi Cetăţile Radesii, Piatra Altarului a fost descoperită din întâmplare, în 1984, de un clujean, Daniel Carlugea. Totul s-a întâmplat în timpul unei tabere de 1 Mai organizată la Ponor de Clubul de Speologie Politehnica. Carlugea avea atunci 23 de ani şi era student la Mecanică şi proaspăt membru al clubului de speologie. "Clubul începuse atunci o cercetare oarecum revoluţionară. Am luat hărţile geologice ale zonei, le-am suprapus peste ceea ce ştiam noi şi am căutat locurile unde se aflau faliile majore, care indică prezenţa peşterilor", povesteşte Carlugea. Această metodologie era folosită numai de cercetătorii profesionişti. "Descoperirea a fost însă un noroc. Am avut baftă", recunoaşte el.Aceasta este o observaţie de 24 ore a tuturor zborurilor aeronavelor de mari dimensiuni din lume, condensat până la 01:11.
Din spațiu arată ca un stup de albine în activitate.

Testează-ți atenția

Lista mea