Dreams are renewable. No matter what our age or condition, there are still untapped possibilities within us and new beauty waiting to be born.

-Dale Turner-

11 ianuarie 2010

O întâmplare adevărată

Un tânăr preot şi soţia lui, trimişi la prima lor parohie, ajung acolo într-o zi de octombrie şi constată că biserică este într-o stare deplorabilă... Plini de entuziasm, îşi propun să o restaureze până în Ajunul Crăciunului, când vor să organizeze prima slujbă... Muncesc din greu, rapara pereţii, tâmplăria, refac picturile, curată şi... termină totul pe 18 decembrie! Pe 19 însă începe o vijelie cumplită, care desprinde o bucată din acoperiş, iar apa scursă le distruge o porţiune mare dintr-un perete lateral... Întristat că trebuie să amâne slujbă de inaugurare, preotul pleacă spre casă, dar pe drum se opreşte la o licitaţie în scopuri caritabile şi acolo îi atrage atenţia o faţă de masă brodata, de o mare fineţe, care avea în mijloc o cruce; îşi da seamă că are exact dimensiunea porţiunii de perete avariat, o cumpără şi se întoarce la biserică. Între timp începuse să ningă, iar în staţie zăreşte o doamnă în vârstă care tocmai pierduse autobuzul. O invită să-l aştepte pe următorul în biserică, iar el începe să fixeze faţă de masă pe peretele avariat. Doamnă aşteaptă absenţa într-un colţ; deodată îşi ridica ochii şi, şocată, îl întreabă pe preot de unde are faţă de masă cu iniţialele ei(EBG).... Îi povesteşte apoi că ea o brodase în Austria în urmă cu 35 de ani, în timpul războiului. La venirea naziştilor e nevoită să plece în grabă şi-şi lasă în urmă soţul, care este arestat şi trimis în lagăr... e ultima data că-l mai vede... Impresionat, preotul vrea să-i returneze faţă de masă, dar ea îi spune că e mai bine să rămână în biserică... Tot ceea ce poate să facă este să o conducă pe doamnă întristată acasă... Slujbă de inaugurare a bisericii reuşeşte de minune, iar la sfârşit preotul îşi conduce spre ieşire noii enoriaşi; când revine observă pe un scaun un domn în vârstă cu ochii pironiţi pe faţă de masă...
Bărbatul îi povesteşte indurererat că faţă de masă fusese brodata de soţia lui, care dispăruse pe timpul ocupaţiei naziste şi pe care o credea moartă... Preotul îl roagă să-l însoţească într-o scurtă plimbare cu maşină şi îl duce la domiciliul bătrânei doamne, unde asistă la cea mai impresionantă revedere.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea