Dreams are renewable. No matter what our age or condition, there are still untapped possibilities within us and new beauty waiting to be born.

-Dale Turner-

13 ianuarie 2010

Ce este Biblia? partea I

Într-un studiu trecut am observat, cel puțin din punctul meu de vedere, că Dumnezeu există. Acum vreau să mai răspundem la o întrebare...Ce este Biblia?
De ce am început acest studiu? Am vorbit cu mulți oameni ce susțineau că Biblia este o carte de povestiri, sau povești...toate realizate de imaginația omului. Să fie oare așa?

Aș vrea să studiem și să vedem dacă Biblia este o adunatură de povești și să studiem ce spune ea. La urmă vom fi liberi să concluzionăm.

Termenul de “Biblie” nu se găseşte nicăieri scris în Scripturi. El derivă din grecescul “biblos”, însemnând “carte” (la plural, biblia = cărţi). Iniţial, termenul însemna “papirus egiptean”, materialul de bază folosit la copierea sulurilor antice. Denumirea îşi are obârşia în numele portului fenician Byblos, de unde se obţinea, de obicei, papirusul.
Cu toți știm că Biblia este compusă din mai multe cărți ( 66 de căți)...aceste cărți au autori diferiți. Creștinismul susține că acesti autori au fost inspirați de Dumnezeu prin Duhul Sfânt atunci câd au scris aceste cărți.

Este Biblia de origine divină?

Există un text în Biblie ce susține că : "Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.” 2 Timotei 3,16.17.

Ce recunosc autorii cărţilor Bibliei legat de acest subiect?

R: - Exod 17:14 Domnul a zis lui Moise: „Scrie lucrul acesta în carte, ca să se păstreze aducerea aminte, şi spune lui Iosua că voi şterge pomenirea lui Amalec de sub ceruri.”
- Ieremia 36,1-2 În al patrulea an al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, împăratul lui Iuda, următorul cuvânt a fost rostit către Ieremia din partea Domnului: „Ia un sul de carte şi scrie în ea toate cuvintele pe care ţi le-am spus cu privire la Israel şi cu privire la Iuda, şi cu privire la toate neamurile, din ziua când ţi-am vorbit pe vremea lui Iosia până în ziua de azi!
- 1 Tesaloniceni 2,13. De aceea mulţumim fără încetare lui Dumnezeu că, atunci când aţi primit Cuvântul lui Dumnezeu, auzit de la noi, l-aţi primit nu ca pe cuvântul oamenilor, ci, aşa cum şi este în adevăr, ca pe Cuvântul lui Dumnezeu, care lucrează şi în voi care credeţi.
Trebuie să recunoaștem faptul că cea mai mare ofensă ce i se poate aduce unui scriitor este acuzaţia de a nu fi original. Autorii Bibliei, ei înşişi recunosc acest lucru, considerându-se a fi numai transmiţătorii unor mesaje, ale căror izvoare se găsesc în afara voinţei şi intelectului lor.

Acum vine o altă întrebare: Ar fi putut dăinui Biblia dacă autorii ei ar fi prezentat păreri şi concepţii diferite?
R: - Biblia n-ar fi putut rezista asaltului scepticismului, dacă ar fi intrat în conflict cu ea însăşi. Cei 39 de autori au avut ocupaţii diferite, vorbeau limbi diferite, aveau experienţe şi grade de cultură diferite, situaţii sociale diferite, trăiau în ţări şi secole diferite, pe parcursul a 1500 de ani, fără a se cunoaşte între ei şi, totuşi, opera lor este comună şi unitară, având o singură temă: Planul de Mântuire.
Și mai trebuie să observăm ceva: Împlinirea profeţiilor cuprinse în Biblie este o altă dovadă a originii ei divine. Înflorirea, declinul şi pieirea unor oraşe antice cu rezonanţă istorică, cum au fost Babilonul, Ninive şi Tirul, sau prăbuşirea imperiilor babilonian, medo-persan, grec şi roman, prezisă de proorocii Vechiului Testament cu mult înainte de declinul lor, atestă că profeţiile respective nu puteau avea o origine omenească, ci au fost descoperiri ale Dumnezeului adevărat, Cel care ţine în mâini destinele istoriei.
Suficienţa Scripturilor este subliniată şi de interzicerea de a adăuga sau a omite ceva din totalitatea revelaţiei lui Dumnezeu. Deut. 4,2; Prov. 30,5-6; Apoc. 22,18-19.
Ca o concluzie la această primă parte, observăm că privind originea ei, Biblia are o dublă latură: una, ca formă, omenească, fiind scrisă de unelte omeneşti, şi una esenţială, divină, deoarece conţinutul ei provine direct de la Dumnezeu, prin Duhul Sfânt, care a inspirat autorii omeneşti ai Bibliei.
Dovezile care atestă originea divină a Bibliei...: a) Autorii ei recunosc că opera lor, în conţinut, nu le aparţine, ci le-a fost insuflată de Duhul lui Dumnezeu.
b) În ciuda mulţimii autorilor ei, Biblia este o carte unitară.
c) Profeţiile cuprinse în cărţile ei s-au împlinit iar altele sunt în curs de împlinire.d) Biblia are puterea de a contribui la tranformarea caracterului cititorilor ei, o calitate neobişnuită pentru o operă de origine pur omenească

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea