Definiția termenului "greșeală" este - Faptă, acţiune etc. care constituie o abatere (conştientă sau involuntară) de la adevăr, de la ceea ce este real, drept, normal, bun (şi care poate atrage după sine un rău, o neplăcere); eroare.
Zilnic noi oamenii facem greșeli. Fie le facem în dreptul nostru, fie în dreptul altora. Astăzi mă gândeam cât de mult plătim sau suferim din cauza unor greșeli făcute.
Atunci când greșim față de noi...ne putem învinovăți de neatenție, de nesăbuință...etc. De cele mai multe ori ne iertăm, căci nu avem încotro. E mai greu când suferim o perioadă de pe urma acestor greșeli...fie că am ales ce nu trebuia, fie că am spus sau făcut ce nu trebuia. Nicolae Iorga spunea - Să râzi, nu de greșelile pe care nu le-ai făcut, ci de acelea pe care nu le-ai făcut niciodată, deși ai avut prilej să le faci. Gândindu-mă la acest citat, realizez că de multe ori nu mai avem această șansă de a râde...greșim mult.
Legat de situația când greșim față de altcineva...aceasta e mai dificilă. Trebuie să recunoaștem că urmările greșelilor față de o altă persoană variază în funcție de cât de apropiată este acea persoană de noi. Chiar dacă de fiecare dată conștiința ne mustră, sau ar trebui să ne mustre...adevărul este că atunci când greșim față de cineva apropiat, drag...urmările sunt mai dureroase, mai adânci...mai grele!
Errare humanum – Să greșești e omenește !-spunea Seneca...dar acum cred că putem vorbi despre urmările greșelilor...
Spunea mai sus că atunci când greșim față de o persoană apropiată...s-ar putea să ne doară...fie atunci, fie mai târziu.
De multe ori nu relizăm importanța unor oameni până nu i-am pierdut de lângă noi. Am greșit față de ei...poate ne-am cerut iertare, dar relația nu mai poate fi cum a fost...încrederea dispare treptat. Acum intervin urmările greșelilor noastre. Vrei să refaci ce ai stricat și nu mai poți. Te doare că pierzi acea persoană, neștiind că o pierdeai când greșeai.
E uman să greșești ...dar e dureros costul pe care îl plătești unori. Acum văd cât de adevărată este zicala-Este mai usor să încerci să ascunzi o greșală decât să te străduiești să-i înlături consecințele.
Se spune că de cele mai multe ori, greșelile sunt punțile necesare dintre lipsa de experiență și înțelepciune. Dar eu cred că pentru a ajunge la înțelepciune, unii aplică în viața lor ideea: Oamenii fac foarte rar aceesi greseala de doua ori… de obicei o fac de trei sau de mai multe ori. Așa suntem noi oamenii...indiferența, orgoliul, pofta...ne determină să facem greșeli, iar uneori să repetăm greșeli care cândva ne-au costat...și ne vor costa!
Totuși mai putem face ceva după ce am greșit..fie ne cerem iertare, fie...îndreptăm greșeala. Nu este ușor..dar este cel mai bine! A greși este omenește, a stărui în greșeală este diavoloesc, iar a îndrepta o greșeală este … dumnezeieste. Aș dori să mai adug aici citatul care spune că - Un om trebuie să fie destul de mare să-și recunoască greșelile, suficient de deștept ca să învețe din ele și îndeajuns de tare ca să le îndrepte.
Acestea sunt greșelile făcute în dreptul oamenilor...dar mai sunt unele greșeli...care nu au urmări așa de grave...ba din contră, unori se arată a fi folositoare...Nu toate greșelile sunt chiar așa de rele. Dintr-o greșeală, Colomb a descoperit … America. ;)
Concluzia mea este una simplă: Nu lăsa greșelile să îți ia prietenii și pe cei ce îți vor binele de lângă tine. Doare!
Citate
-
„Relaţiile, de orice fel, sunt precum nisipul pe care îl ţii în mână. Dacă
îl ţii uşos în căuşul deschis, el rămâne acolo unde este. Dar în momentul
în ca...
Acum 15 ani
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu